lørdag den 3. november 2007

Resident Evil

Nu vi er ved Egypten.. Jeg tror faktisk at en del af handlingen i den nye film Resident Evil - Extinction foregår i Egypten. Jeg mener at kunne huske at jeg så sfinxen i den udmærkede trailer der ligger klar på nettet, og der er da en pyramide på coveret. Selve filmen må du vente med, da den først kommer i biografen herhjemme den 9. november.
Resident Evil Extinction

Nasserismen

De «frie officerer» havde i 1952 ikke nogen klar politisk platform (se Nasser). Deres program omfattede i udgangspunktet:

Udsmidning af de britiske tropper i landet, selve symbolet på den nationale afhængighed, et krav der havde bred folkelig appel.
Jordreformer der havde til hensigt at reducere de store jordejeres politiske magt, men som ikke ramte de velstående bønder. Opdelingen af jorden på flere småejendomme sigtede mod at dæmme op for den stærke uro blandt småborgerskabet i landsbyerne. For de laveste lag af befolkningen havde reformen kun begrænset betydning. Den berørte kun omkring 10% af den dyrkede jord, og det var bare en lille del af de ejendomsløse masser, der blev berørt af den.
Opmuntre og beskytte investeringer i industrien. Dette var nødvendig for at opbygge økonomien og var i samklang med den ekspansive nationale del af borgerskabet og småborgerskabet.

Håndværker - colic-help - skateboard - china - taliban

maltesers

Pigesjov er hvad maltesers vil se med deres chokolader. Jeg får en ide.. Hvad med at tage en pose maltesers med til egypten og lade de lokale stikke deres fingre ned i posen, for at opdage at de bliver helt fedtede. Light humor på lavt niveau. Hvis folk synes den video du samtidig optager er morsom, kan du vinde en rejse til New York. En tanke - Kan man købe chokolade i egypten?

økonomisk krise

Den økonomiske krise efter 2. verdenskrig førte til en stigende proletarisering af småbønderne. De kunne ikke klare de stigende afgifter. En række steder gik de sammen med landarbejderne i åbent oprør. I byerne gav det mere dynamiske klima muligheder for uddannede folk: Funktionærer i statsadministrationen, lærere, håndværkere og småhandlende. En anden mulighed var hæren. Siden 1936 havde rekrutteringen været åben for folk fra mellem- og småborgerskabet - dvs. for den der havde råd til at betale omkostningerne ved Militærakademiet. Det småborgerlige lag indenfor hæren var udelukket fra overordnede stillinger. Det var også utilfreds med den britiske militære tilstedeværelse og den konservative statsmagt, der hindrede opbygningen af en slagkraftig national hær. De «frie officerer» der stod bag kuppet i 1952, kom netop fra dette miljø.

Håndværker - colic-help - skateboard - taliban - terror

onsdag den 31. oktober 2007

Bloggerwave

Bloggerwave.dk /.com er et firma hvorigennem du kan tjene penge på din blog. De leverer kontakten mellem dig, som blogger - og virksomheder som ønsker mere omtale om dem selv, eller deres produkter / ydelser på nettet. Så hvis du lige mangler et par ord at fylde på din blog, så meld dig ind gratis på linket tjen lidt lommepenge, for en minimal indsats.
bloggerwave

søndag den 28. oktober 2007

kapitalistisk udvikling

Ved siden af «kompradorborgerskabet» fandtes et lag af velstående bønder, der enten udlejede deres jord eller hentede deres indtægter fra udbytning af lønarbejdere på deres jorde. Også disse investerede en stigende del af deres overskud i virksomheder i byerne, men blev ramt af de spekulationer og svingninger der skulle bane vejen for en Egyptisk, kapitalistisk udvikling; Egyptisering af kulturelle, politiske og økonomiske institutioner. Samtidig var det afgørende for deres stilling at beholde kontrollen over den rigelige og billige arbejdskraft. Det var væsentligt for Nassers magtovertagelse, at han i revolutionens første faser kunne støtte sig til denne del af borgerskabet.

Håndværker - colic-help - skateboard - terror - china

mandag den 22. oktober 2007

Danske Spil

Fodbold Set fra sofaen er vel mest en mande / Drengerøvsting: Kvinder forstår jo ikke hverken Sporten eller charmen ved at sidde og hidse sig op over 22 fremmede mennesker, der løber rundt efter en bold. Oddset Er ikke desto mindre rykket på nettet med et site, der henvender sig til sådan nogle som os: De småfede - og yderst intelligente fodboldeksperter, med pizza ned ad den næsten rene T-shirt...
www.derersaamegetkvinderikkeforstaar.dk

kompradorborgerskab

De store jordejere havde styrket deres stilling under briternes besættelse. I starten af 1900 tallet begyndte en del af dem at investere i kortsigtede projekter i byerne, og der dannede sig et mindre storborgerligt lag. Det stammede fra og var ofte identisk med de store jordejere. Det «fremmede» storborgerskab i byerne bestod af tyrkere, grækere, europæiserede jøder og armenere. De var knyttet til de udenlandske banker og monopoler, der dominerede økonomien. Sammen med jordejerne dannede dette storborgerskab den lokale klasse, som briterne støttede sig på - et «kompradorborgerskab» underordnet den vestlige kapitals interesser, med europæisk kultur og levemåde. Det var denne klasse, der blev ramt af den egyptiske nationale revolution i 1952.

Håndværker - colic-help - skateboard - china - taliban

mandag den 8. oktober 2007

Klasseforholdene op til kuppet

Overgangen fra et system hvor familien producerede til eget forbrug til en specialiseret produktion af råvarer til eksport, drev store mængder af ejendomsløse bønder fra jorden de dyrkede over i lønarbejde ifbm. bomuldsproduktionen. Enkelte af dem fik arbejde i den beskedne industri eller i serviceerhvervene i byerne - industriarbejderklassen talte i 1952 kun 400.000 - men en stor del af dem var uden arbejde eller indtægt. De kom til at leve på et eksistensminimum som et pjalteproletariat i byerne.

Håndværker - colic-help - skateboard - taliban - terror

søndag den 23. september 2007

1952 Nasser til magten


Under 2. verdenskrig blev Egypten på ny anvendt som britisk militærbase. Efter krigen blev landet ramt af en akut økonomisk krise. Samtidig fandtes der stærke antibritiske følelser blandt befolkningen, kongehuset var unationalt, regeringerne korrupte og i 1948 medvirkede England til oprettelsen af staten Israel i Palæstina. Egypten og andre arabiske lande gik straks til angreb på den nye stat, men blev slået. Nederlaget udløste folkelige demonstrationer mod monarkiet. I denne anspændte sociale situation blev der i militæret oprettet en nationalistisk gruppe under navnet, De frie Officerer. Den blev ledet af general Mohamed Naguib og oberst Gamal Abdel Nasser. Den 23. juli 1952 væltede gruppen kong Faruk og proklamerede i juni 53 dannelsen af en republik.. Tre år senere blev Nasser landets præsident.

Håndværker - colic-help - skateboard - terror - china

lørdag den 1. september 2007

engelsk protektorat


Den engelske besættelse af landet blev formelt «legaliseret» i 1914, da det blev gjort til engelsk protektorat. Modstanden mod det britiske styre blev på denne tid ledet af Nationalistpartiet, domineret af radikale intellektuelle anført af Mustafa Kemal og Muhammed Farid. Den nationale opstand i 1919 førte til visse indrømmelser fra briterne: Egypten fik formelt selvstyre i 1922, men det havde en sådan karakter, at der reelt var tale om en fortsættelse af protektoratet. Der blev åbnet for en gradvis deltagelse af egyptisk kapital i det økonomiske liv. Nationalistpartiet blev afløst af Wafd-partiet, der klarere repræsenterede det fremstormende Egyptiske borgerskabs interesser. De følgende 25 år skiftede regeringsmagten mellem Wafd og kongehuset, der blev støttet af udenlandske interesser.

Håndværker - colic-help - skateboard - china - taliban

søndag den 12. august 2007

1882 Europæisk invasion

Denne grad af indblanding i landets anliggender udløste en nationalistisk reaktion, der blev støttet af hæren. Samme år blev jediven Ismail væltet, og hans søn Tawfiq blev tvunget til at smide de udenlandske ministre på porten og udnævne en national regering. Det imperialistiske svar lod dog ikke vente på sig: I 1882 landsatte en engelsk-fransk flåde engelske soldater i Alexandria, og de besatte landet. Den britiske administration integrerede Egypten i den kapitalistiske verdensøkonomi. Landbruget blev indrettet mod eksport - især gennem bomuldsproduktion. Stærk produktionstilvækst og et økonomisk opsving de første årtier af det 20. århundrede, indbragte de udenlandske investorer og det lille lag af store jordejere enorme profitter.

Håndværker - colic-help - skateboard - taliban - terror

lørdag den 28. juli 2007

økonomisk opløsning

Under Mohamed Alis efterfølgere blev afhængigheden af Europa øget. Den økonomiske opløsning nåede sådanne højder, at for at betale sin gæld var landet i 1874 nødt til at sælge alle sine aktier i Suezkanalen (As-Sways kanalen) til Storbritannien. Kanalen var blevet bygget i fællesskab med franskmændene i 1860-70. Situationen blev stadig værre, det ene lån fulgte efter det andet, og i 1879 gennemtvang udlandet oprettelse af en Kasse for Offentlig Gæld, ledet af en Egyptisk, en fransk og en engelsk minister. De overtog styringen af landets finanser.

Håndværker - colic-help - skateboard - terror - china

fredag den 13. juli 2007

tyrkisk dominans


Frem til det 19. århundrede var den tyrkiske dominans ikke meget mere end nominel. Den reelle magt lå i hænderne på mameluk høvdinge. I 1805 overtog en albansk militærchef, Mohamed Alí, magten. Han eliminerede med drastiske midler mamelukhøvdingene og oprettede et centraliseret statsapparat. Han omorganiserede hæren og etablerede et statsligt monopol på udenrigshandelen med sukker og bomuld. Egypten udvidede sin autonomi overfor sultanatet i Istanbul, og grunden blev lagt til en moderne økonomi.

Håndværker - colic-help - skateboard - china - taliban

lørdag den 9. juni 2007

1500-1882 Osmannisk herredømme

Da korsfarerne først var drevet på flugt, blev Egypten erobret af den nye fremadstormende magt i den islamiske verden - det osmanniske sultanat. Det skete i det 16. århundrede. Samtidig trådte Egypten imidlertid ind i en periode med økonomisk forfald. Handelen mellem Europa og det fjerne østen skete i stigende grad ad søvejen syd om Kap det Gode Håb, og dette ophævede Egyptens monopol på denne handel.

Håndværker - colic-help - skateboard - taliban - terror

1500-1882 Osmannisk herredømme

Da korsfarerne først var drevet på flugt, blev Egypten erobret af den nye fremadstormende magt i den islamiske verden - det osmanniske sultanat. Det skete i det 16. århundrede. Samtidig trådte Egypten imidlertid ind i en periode med økonomisk forfald. Handelen mellem Europa og det fjerne østen skete i stigende grad ad søvejen syd om Kap det Gode Håb, og dette ophævede Egyptens monopol på denne handel.

Håndværker - colic-help - skateboard - terror - china

tirsdag den 29. maj 2007

knudepunkt for handel

Mellem det 10. og 15. århundrede gjorde landets geografiske placering det til et af knudepunkterne for handelen mellem Asien og Middelhavsområdet - herunder Venedig og Genova. Den aktive handel blev på ingen måde forstyrret af tilstedeværelsen af europæiske korsfarere i Palæstina i det 11-13. århundrede og den næsten konstante krigssituation.

Håndværker - colic-help - skateboard - . - .

torsdag den 17. maj 2007

Al-Qahirah

Under fatimidekaliffernes regeringsperiode tre århundreder senere udvikledes den nye hovedstad, Cairo (Al-Qahirah) til et af den islamiske verdens mest brillante intellektuelle centre. Dets universitet tiltrak lærde og studerende fra alle egne - især fra det muslimske Afrika.

Håndværker - colic-help - skateboard - taliban - terror

mandag den 30. april 2007

Det første bibliotek

I perioden hvor Egypten var under først græsk og siden romersk dominans var Alexandria (Al-Iskandariyah) et af de største kulturelle centre i den klassiske verden. Dets berømte bibliotek var verdens største, til det i Cæsars regeringsperiode brændte. Det rummede værker af datidens største filosoffer, videnskabsmænd og litterater. Da araberne i år 642 erobrede landet, var der ikke meget tilbage af fortidens storhed. Som andre folk antog Egypterne den islamiske tro og det arabiske sprog.

Håndværker - colic-help - skateboard - terror - china

torsdag den 12. april 2007

år 4000 før vor tid

For 6.000 år siden opstod der i Nildalen - Nahr-an-Nil - en civilisation, der under stadig kamp med flodens oversvømmelser udviklede en central stat. Det Egyptiske imperium byggede pyramiderne og udviklede en kultur, der var oprindelsen til den såkaldte «vestlige civilisation». Det lykkedes dette samfund at brødføde en meget stor befolkning ifht. det begrænsede område, der kunne udnyttes. Det var et centrum, der havde omfattende økonomiske, diplomatiske og kulturelle forbindelser med omverdenen. I det sidste årtusind før vor tidsregning (fvt.) medførte nedgangen for samfundet i første omgang, at det fik udenlandske herskere - faraoner. De kom fra libyske og sudanesiske dynastier. Senere blev det direkte underlagt andre imperier: Assyrerne, perserne, grækerne og romerne.

Håndværker - colic-help - skateboard - china - taliban

torsdag den 22. marts 2007

korte facts

Religion: Islam, overvejende sunni-muslimsk. Der findes omkring 10% koptere og andre kristne retninger.

Sprog: Arabisk (officielt). Engelsk og fransk anvendes noget i handelen. Desuden nubisk og oromo.

Politiske partier: Det Liberale Parti; Det Nationaldemokratiske Parti; Det Nationalprogressive Parti; Den Nye Delegations Parti; Nasserpartiet; Det Muslimske Broderskab; Al Wasat.

Sociale organisationer: Egyptens Arbejdersammenslutning er landets eneste Landsorganisation. Sammenslutningen af Egyptiske Studerende.

Officielt navn: Jumhuriyah Misr al-'Arabiyah

Administrativ inddeling: 26 provinser

Hovedstad: Cairo (Al-Qahirah), 10.345.000 indb. (1999)

Andre vigtige byer: Alexandria (Al-Iskandariyah), 3.723.000 indb.; Giza (Al-Jizah), 2.485.400 indb.; Subra al-Haymah, 974.000 indb. (2000).

Regering: Præsidentiel republik. Hosni Mubarak er siden 1981 landets præsident, genvalgt senest i september 2005. Ahmed Nazif er siden juli 2004 premierminister. Majlis al-Sha'ab (parlamentet) har 454 medlemmer, af hvilke de 10 er udpeget af præsidenten.

Nationaldag: 23. juli (Revolutionsdagen, 1952)

Væbnede styrker: 440.000 hvoraf 270.000 er værnepligtige

Paramilitære styrker: 74.000 (Kystvagt, Nationalgarde og Grænsevagt)

Håndværker - colic-help - skateboard - taliban - terror

fredag den 2. marts 2007

Folket:

Den egyptiske befolkning er etnisk stærk sammensat. Flertallet er af semitisk hamitisk afstamning. Den næststørste gruppe er beduinerne, der har en stammemæssig organisering, er praktiserende nomadefolk og lever i ørkenen i den østlige del af landet. Den tredje største gruppe er nubierne. Et afrikansk folk der gennem årtusinder har levet omkring den Øvre Nil. Der findes endvidere etniske spor efter de erobrere der gennem årtusinder har passeret gennem landet: romere, grækere, tyrkere og senest englændere og franskmænd. En berber minoritet lever især omkring oaserne. En koptisk minoritet adskiller sig ikke racemæssigt fra resten, men adskiller sig ved deres kristne religion. Der er endvidere indvandret mindre grupper fra Armenien og andre lande, og aktuelt 2 millioner udokumenterede flygtninge fra Sydsudan.

Håndværker - colic-help - skateboard - terror - china

mandag den 12. februar 2007

kort forklaring

99% af Egyptens befolkning bor langs Nilfloden - Nahr-an-Nil - eller i dens delta ud mod Middelhavet. Dette område dækker 30% af landets samlede areal. Den øvrige del af landet er dækket af ørken samt enkelte isolerede oaser. Nilens oversvømmelser har gennem årtusinder domineret landets økonomiske liv. Floden kontrolleres i dag af en række dæmninger, hvoraf Aswan i syd er den største. Ud over traditionelle afgrøder som hvede, ris og majs findes der også plantager med bomuld og sukkerrør. Udnyttelsen af energien fra vandkraftværkerne ligesom udvindingen af olie på Sinaihalvøen har begunstiget den industrielle udvikling. De største miljømæssige problemer er storbyernes ukontrollerede vækst ud over frugtbare jorde, udpiningen af jorden samt anvendelsen af kunstgødning og forureningen af vandet.

Håndværker - colic-help - skateboard - china - taliban